Rageren, stoken of flossen?

De meeste mensen poetsen netjes hun tanden om zo hun mond gezond te behouden. Maar wist je dat je met alleen poetsen wel veertig procent van het gebit niet goed schoon wordt gemaakt? Dit kan alleen met stokers, flosdraad of ragers. Maar welke kun je nou het best gebruiken?

 

Die veertig procent waar je niet met de tandenborstel bij kan, zit namelijk tussen je tanden. Hier kun je zelfs met de aller modernste tandenborstel helaas niet bij. Dus dan zit er nog maar een ding op; flossen. Of stoken. Of rageren. Maar welke past nou het best bij jouw gebit? Het belangrijkste is dat je überhaupt een van deze attributen gebruikt. Want als je het tandplak tussen je tanden niet weghaalt wordt het tandsteen. Wat weer leidt tot gaatjes en terugtrekkend tandvlees en daar zit niemand op te wachten. Om dit te voorkomen moet je dus elke dag flossen rageren of stoken. Welke het best bij jou past kun je overleggen met je tandarts of mondhygiënist, maar hier helpen we je vast op weg:

 

 1. Flossen

Flosdraad is het aller dunst van de drie, hij past hierdoor makkelijk tussen je tanden en kiezen. Omdat hij niet zo breed is gebruik je deze dus als de ruimte tussen je tanden heel klein is en de tanden dicht op elkaar staan. Ook bij implantaten kan speciaal implantaat flosdraad goed helpen.

 

 1. Stokeren

Bij een grotere ruimte tussen de tanden kun je het best de houten tandenstoker gebruiken. Tandenstokers zijn er in allerlei verschillende diktes, probeer wat uit en kijk welke het best bij jou past.

En nog even over ronde tandenstoker, deze bestaan niet hoor! Dit noem je cocktailprikkers en zijn niet geschikt als tandenstoker!

 

 1. Rageren

Stipt op nummer een zijn de ragers. Deze zijn geschikt voor zowel grote als kleinere ruimtes tussen de tanden. Het borsteltje zorgt ervoor dat hij 360 graden schoonmaakt wat ideaal is, hiermee zijn ze zeker geschikt voor bijvoorbeeld bruggen. Eveneens als de stokers zijn deze er in verschillende maten, experimenteer hier mee! Plaats het borsteltje horizontaal tussen je tanden en beweeg hem een aantal keer heen en weer.

Pas wel op dat je met het ijzeren draadje in de rager niet per ongeluk in je tandvlees prikt.

 

Wat belangrijk is bij zowel de stokers als de ragers is dat je niet voor te dunne ragers/ stokers kiest. Als ze makkelijk door de tanden heen glijden zijn ze te dun, een beetje weerstand moet je dus wel voelen.

 

Bloedend tandvlees?

In het begin zal het stoken, ragen of flossen niet meteen makkelijk gaan, het kan zelfs gaan bloeden. Dit komt omdat het tandvlees ontstoken is en zal na 2 weken goed flossen, stoken en rageren niet meer gebeuren. Bloed het na twee weken nog steeds? Neem dan contact op met uw tandarts of mondhygiënist.

Informatie m.b.t. het Coronavirus

Geachte lezer,

Wij zijn weer open voor reguliere mondzorg!

Het beleid voor de komende tijd, is dat wij uitsluitend patiënten behandelen waarvan wij met vrij grote zekerheid weten dat zij gezond zijn. Dit gebeurt d.m.v. een triage protocol.

Voor een bezoek aan onze praktijk gelden een aantal aanwijzingen:

  1. Kom niet te vroeg, maar op tijd op uw afspraak bij ons binnen.
  2. Was uw handen bij het betreden van de praktijk, 20 seconden met water en zeep.
  3. Poets uw gebit thuis in plaats van in de praktijk.
  4. In de wachtruimte hanteren wij een sociale afstand van 1,5 meter, zoals door het RIVM wordt geadviseerd.
  5. Kom alstublieft alleen naar uw afspraak. Indien noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
  6. Voor sommige behandelingen zullen wij u vragen om 1 minuut met waterstofperoxide mondspoeling te spoelen.
  7. Wij zullen u ontvangen met een glimlach, maar de handen niet schudden.
  8. Wij hanteren, zoals gewoonlijk, de richtlijnen Infectiepreventie in Mondzorgpraktijken en hebben daarnaast aanvullende hygiëne maatregelen genomen.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 07:00 tot 21:00 telefonisch bereikbaar. Op zaterdag zijn wij open van 09:00 tot 15:00 uur.

Wij danken uw hartelijk voor uw medewerking en hopen u weer in goede gezondheid te kunnen verwelkomen!

Met vriendelijke groet,

Team Tandartspraktijk Kooistra